Zijn er meer websites over het Antifosfolipiden syndroom Wij hebben een handige verzameling links gemaakt. Ze staan op de contact en infopagina!
Is APS erfelijk? Antifosfolipiden syndroom is niet erfelijk, toch komen er in de familie van iemand met APS vaker APS voor dan je statistisch zou verwachten.
   
Is Antifosfolipiden syndroom besmettelijk? APS is een auto-immuunziekte, alleen het eigen immuunsysteem wordt aangevallen. Het is dus niet besmettelijk of overdraagbaar door bloedcontact.
   
Welke dokter behandelt APS? Meestal een immunoloog of een reumatoloog. In verband met de zeldzaamheid van de aandoening is het handig om deze te zoeken in een academisch ziekenhuis. Vaak zal bij de behandeling samengewerkt worden met andere disciplines zoals bijvoorbeeld Neurologie, Cardiologie of Gynaecologie.
   
Moet ik altijd aan de bloedverdunners? De behandeling van APS patiënten is per patiënt verschillend. Voor de ene patiënt is een preventieve aspirine genoeg, terwijl voor de ander serieus antistolling nodig is. Een arts die goed bekend is met APS kan u hierover informeren.
   
Kan ik gewoon naar de tandarts? Indien u bloedverdunners gebruikt, is het uiteraard van belang dat u dit aan al uw artsen vertelt, dus ook aan uw tandarts!
   
Is er in België informatie over APS? Er is geen specifieke patiëntenvereniging voor APS patiënten in België. Wel een patiëntenvereniging voor patiënten met gerelateerde aandoening http://cibliga.be/
   
Hoe zit dat met APS en zwangerschap? De gebruikelijke behandeling is een combinatie van aspirine en heparine (injecties met bloedverdunners). Zowel in Utrecht ,in het UMC, als in Leiden, het LUMC is veel kennis over zwangerschap met het Antifosfolipiden syndroom.
   
Ik heb moeite met zwangerschap. Heb ik APS? APS is vast te stellen door middel van een bloedonderzoek. Dit traject wordt ingezet als tenminste drie opeenvolgende onverklaarde miskramen in het eerste trimester of een vruchtdood later in de zwangerschap of een te vroeg (vóór 34 weken zwangerschap) geboren kind door een slecht werkende placenta (dit komt vaak samen voor met ernstige zwangerschapsvergiftiging). Als dit het geval is is een test voor het Antifosfolipiden syndroom een goed idee.
   
Na het lezen van alle informatie op deze website heb ik het idee dat ik misschien ook het Antifosfolipiden syndroom heb. Wat moet ik doen? De beste route naar een diagnose Antifosfolipiden syndroom is om je door je huisarts te laten doorverwijzen naar een reumatoloog of immunoloog of evt. een gynaecoloog in een academisch ziekenhuis. Mocht je twijfelen over welk academisch ziekenhuis, kunnen wij uiteraard verder helpen.
   
Ik heb APS, en ik meet mijn INR zelf, is dit altijd veilig en betrouwbaar? In bepaalde gevallen is dit niet het geval. Jouw trombosedienst weet hier meer van
   
   
   
   
   

 

 

Nieuw met de diagnose

De diagnose Antifosfolipide syndroom kan veel vragen oproepen. Als u pas de diagnose APS heeft gekregen komt er veel informatie op uw af. Hier vindt u een suggestie om daar mee om te gaan...

lees verder

banner steun nvle

Banner fonds

Vragen vragen en nog eens vragen...

Is het Antifosfolipiden syndroom erfelijk?
En is het besmettelijk?
Kun je er eigenlijk oud mee worden?
het antwoord op veelgestelde vragen vind je hier!

Lees verder

Accepteer cookies Of lees ons privacybeleid